“Eniten erilaista on kaikki!” – Millaista on siirtyä pitkän pankkiuran jälkeen kasvuyritysarkeen?

Etusivu » Blogi » “Eniten erilaista on kaikki!” – Millaista on siirtyä pitkän pankkiuran jälkeen kasvuyritysarkeen?

Northboundin Account Director Eero Heiskanen.Pitkä ja nousujohteinen ura esimiestehtävissä finanssialalla. Mikä saa ihmisen vaihtamaan edellä mainitun työhön pienessä kasvuyrityksessä?

“Pohjimmainen syy oli oma halu kehittyä, mennä eteenpäin ja oppia uutta. Tällä tavalla mä sain mun työuran kokonaisuuteen jotain ihan uutta, semmosta mikä kehittää mua ja toisaalta säilyttää mielenkiinnon ja motivaation korkeana ylipäätään”, kertoo Northboundilla noin puoli vuotta sitten aloittanut Account Director Eero Heiskanen.

Eero oli jo ennen työpaikan vaihdosta ajatellut, että haluaisi työurallaan tehdä jossain vaiheessa jonkin isomman muutoksen, ja nyt tilanne tuntui sopivalta. Vaikka finanssialalla työnkuva oli hiljalleen muuttunut ja etenemään olisi varmasti päässyt jatkossakin, oli haaveissa päästä oppimaan vielä jotain täysin uutta.

“Työuraa oli kertynyt jo aika pitkään samantyyppisissä tehtävissä enkä halunnut muutoksen menevän liian myöhään. En halunnut olla eläkeiän kynnyksellä etsimässä ensimmäisen kerran uutta, vaan ajattelin, että nyt 40-vuotiaana on hyvä hetki.”

 

Mahdollisimman erilainen vaihtoehto

Uran uusia tuulia Eero lähti etsimään yhtenä kriteerinä erilaisuus aiempaan työhön. Hän tutki joitain mahdollisuuksia eri finanssialan toimijoiden kanssa, mutta lopulta oli selvää, että riittävän erilaista polkua oli kartoitettava pankkisektorin ulkopuolelta. Kasvuyrityksen Eero näki tästä näkökulmasta erittäin mielekkäänä vaihtoehtona.

“Ajattelin, että pieni kasvava organisaatio voisi olla mielenkiintoinen, jos sellanen vaan löytyy. Lopulta tämä oli ihan lottovoitto, että törmäsin Northboundiin ja löysin sen, mitä tavallaan ihan eniten halusin.”

 

Lopulta tämä oli ihan lottovoitto, että törmäsin Northboundiin ja löysin sen, mitä tavallaan ihan eniten halusin.

 

“Eniten erilaista on kaikki!”, naurahtaa Eero kasvuyrityksen ja suuren finanssitalon eroista.

“Kaikki työn tekemiseen ja työympäristöön liittyvä on erilaista”, hän jatkaa, ja nostaa esimerkiksi etätyön.

Korona ehti tuoda myös finanssialalle etätyöskentelyn, mutta nyt uudessa työssä Eero kokee etätyön aiempaa luontevammaksi. Hollolassa asuva Eero on tehnyt nyt jo puoli vuotta sujuvasti töitä kotoa muun tiimin sijaitessa pääosin Jyväskylässä.

Työkulttuurin erilaisuus pääsi jopa yllättämään Eeron. Rento, matalan hierarkian työkulttuuri osoittautui yllättävän tehokkaaksi.

“En osannut etukäteen täysin hahmottaa, miten tällaisessa start up -firmassa töitä tehdään ja sitten, kun tulin tänne, huomasin, että täällähän tehdään hommia äärettömän hyvin ja tehokkaasti. Se yllätti. Täällä ei todellakaan puuhastella hupparit päällä, vaan tekemisen intensiteetti on erittäin korkealla. Hupparit voivat toki olla päällä, mutta koko ajan tehdään hommia kovalla draivilla. Siitä tykkään.”

“Vaikka tunnelma ja ympäristö voivat vaikuttaa rennommalta, tehokkuus on parempi”, Eero kiteyttää.

 

Tehokkuuden lisäksi Eero nostaa esiin kehittämisen ketteryyden ja notkeuden.

“Tässä kehitetään koko ajan käytännössä kaikkea ja toimintatapoja muutetaan sormen napsautuksella hyvin pienen porukan sisäisellä päätöksellä. Eihän sellanen tullu aikasemmin kuuloonkaan”, Eero naurahtaa.

Jos Eero jotain kasvuyrityksestä voisi pankkimaailmaan viedä, se olisi toimintatapojen jatkuva kriittinen tarkastelu ja ketterämpi kehittäminen. Finanssialalla ja isoissa firmoissa on tietysti omat rajoitteensa, mutta kasvuyritykselle tyypillistä osallistavaa kehittämisen kulttuuria voisi Eeron mukaan silti ujuttaa organisaatioihin nykyistä enemmän. 

“’Tekemisen meininkiä” ylläpitää tehokkaasti sujuvat prosessit ja niiden jatkuva hiominen, mutta tämä tarvitsee tuekseen myös oikeanlaisen työyhteisön hengen ja ilmapiirin. Ilmapiirin siirtäminen organisaatiosta toiseen onkin mutkikkaampi juttu, mutta ilman huomiota sitä ei kannata missään tapauksessa jättää.”

 

Account Director Eero Heiskanen tuli Northboundille finanssialalta.

Vaihto finanssialalta kasvuyritykseen tarkoitti samalla uutta pukukoodia: Puvut ja kauluspaidat ovat jääneet vähemmälle käytölle ja vaatekaapin uudet tulokkaat ovat collegepaitoja ja farkkuja.

 

Edellisen työn opit hyötykäyttöön

Vaikka haussa oli nimenomaan uusi ja erilainen, halusi Eero päästä rooliin, jossa aiempi työhistoria olisi hyödyksi.

“Etsin jotain sellaista, että pitkä työhistoria ei mene hukkaan ja voin samalla olla mahdollisimman paljon hyödyksi uudelle työnantajalleni heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Jotain sellaista hommaa, jossa voin hyödyntää sitä, mitä olen jo tehny.”

Finanssialalla Eero oli käytännössä koko uransa ajan tekemisissä asiakkaiden kanssa, ja viimeiset kymmenen vuotta työpöydällä olivat nimenomaan yritysasiakkaiden auttaminen. Nykyisen työn ydin onkin varsin lähellä sitä, mitä Eero on aiemmin tehnyt, vaikka prosessit ovatkin nykyään kevyempiä ja nopeampia verrattuna finanssialan tarkkaan sääntelyyn.

“Kokemus yritysasiakkaiden kanssa juttelemisesta ja asioiden hoitamisesta on mulla selkärangassa niin, että eihän sitä olisi kannattanut hukkaankaan heittää. Siksi halusinkin tällaiseen paikkaan, että voin hyödyntää sitä. Tässä mun on nyt tosi helppo asiakkaiden kanssa hoitaa asioita ja siitä mä tykkään”, kertoo Eero uuden ja vanhan yhdistämisestä.

Entisestä työstään Eero pyrkii tuomaan Northboundille kokemusta ja hyviä käytäntöjä asiakastyöhön.

“Haluaisin auttaa luomaan sellaisia käytäntöjä, että me näyttäydytään asiakkaaille aina uskottavana ja laadukkaana, vaikka ollaan nuori yritys. Tiettyä kulmikkuutta ja jämäkkyyttä sieltä pankkipuolelta voi tuoda tänne, ja se voi auttaa meitä esimerkiksi pärjäämään jossain neuvotteluissa”, Eero pohtii.

Finanssialalla esimerkiksi myynnin tavoitteet olivat tarkkoja ja niiden seuranta tiivistä. Pienemmän ja nuoremman yrityksen kohdalla myös myynnissä on tehtävä kompromisseja, jotta päästään eteenpäin. Eero kuitenkin näkee, että se kultainen keskitie on löydettävissä näiden kahden kulttuurin välillä. 

“Me ollaan pienenä yrityksenä välillä turhankin joustavia, ja sopivalla jämäkkyydellä voisi olla paikkansa. Tietenkin jos lähdetään liian aggressiivisesti liikkeelle eikä jousteta, sekään ei varmasti toimi. Jokin tasapaino näiden välillä on hyvä säilyttää,” jatkaa Eero pohdintaa siitä, mitä kasvuyritys voisi oppia isommiltaan.

 

Haluaisin auttaa luomaan sellaisia käytäntöjä, että me näyttäydytään asiakkaaille aina uskottavana ja laadukkaana, vaikka ollaan nuori yritys.

 

Yllätyksiä, oppeja ja kehittämistä on mahtunut valtavasti Eeron ensimmäiseen puoleen vuoteen Northboundilla. Sen lisäksi, että Eeron aiemman uran varrella hankitut puvut pölyttyvät tällä hetkellä kaapissa ja vaatevaraston uusimmat lisäykset ovat huppareita ja farkkuja, yksi suurimmista yllätyksistä löytyi Northboundin toimiston varustuksesta.

“Täällä ei ole lainkaan tulostinta! Se on yllättänyt ehkä jopa eniten.”

Julkaistu 21.9.2021  •  Kirjoittaja Kati

Nämä voisivat myös kiinnostaa:

Northboundin ystävät: Leo Salonen

Northboundin ystäväkirja on blogisarja, jonka myötä pääsemme tutustumaan Northboundin henkilöstöön sekä muihin ystäviin. Tällä kertaa ystäväkirjassa esittäytyy puhelintiimissä keväällä aloittanut Leo Salonen. Muihin ystäväkirjateksteihin voit tutustua täällä. Nimi:...

Lue lisää

Northboundin ystävät: Niko Ekqvist

Northboundin ystäväkirja on blogisarja, jonka myötä pääsemme tutustumaan Northboundin henkilöstöön sekä muihin ystäviin. Tällä kertaa kynään on tarttunut juuri viiden kuukauden harjoittelunsa paketoinut Niko. Muihin ystäväkirjateksteihin voit tutustua täällä. Nimi:...

Lue lisää

Northboundin ystävät: Juho Hyry

Northboundin ystäväkirja on blogisarja, jonka myötä pääsemme tutustumaan Northboundin henkilöstöön sekä muihin ystäviin. Tällä kertaa kynään on tarttunut puhelinliiketoimintaamme johtava Juho Hyry. Muihin ystäväkirjateksteihin voit tutustua täällä. Nimi: Juho Hyry...

Lue lisää

Lataa maksuton opas:

Predictable Revenuen parhaat opit

Opas skaalau­tuvaan ja ennustet­tavaan B2B-myyntiin

Northbound Oy

Kauppakatu 29 A 4. krs, 40100 Jyväskylä
Y-tunnus 2867077-8

Saammeko auttaa?

Autamme mielellämme kasvu- ja kehityshaluisia B2B-myyntiorganisaatioita toimialaan katsomatta.